Sunday 18 November 2012

Sarabai pandan

Bahan-bahan
250gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
400 ml santan (santan dipanas perlahan,gunakan ketiak suam)
200ml air dari pati pandan atau air biasa.

Bahan sos:
Gunakan seri kaya pandan yang ada dipasaran.(atau buat srikaya sendiri)l

Cara membuatnya:
campurkan tepung,garam dan air santan dan air sedikit demi sedikit.untuk mengelak dari berketul.
kacau rata dan kemudian uli.adunan dengan tangan sehingga anda pasti ia  agak ringan.
Panaskan acuan serabai dan sapukan dengan minyak.
Isikan adunan kedalam acuan panas(guna api sederhana)pasti dan tunggu ia berlubang dan kemudian baru ditutup.
Bakar hingga masak.
Kemudian apabila sudah masak keluarkan dari acuan,tunggu sejuk sedikit baru sapu kan dengan sos dan
kemudian lipat dua.
Pastikan semuanya kemas dan sama size..

Selamat mencuba