SOLOK IKAN:
BAHAN-BAHANNYA:
5 EKOR IKAN KEMBUNG BESAR
1/2 BIJI KELAPA PARUT YANG PUTIH SAHAJA
MINYAK UNTUK MENGORENG
10 ULAS BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
1 BIJI TELUR AYAM
GARAM SECUKUP RASA
CARA MEMBUATNYA.
1.IKAN DIBELAH DUA DAN BUANG TULANGNYA.BUAT CARA PERLAHAN DAN SABAR.
2.ASINGKAN ISI IKAN DARIPADA KULITNYA
3. TUMBUKKAN ISI IKAN YANG DICAMPURKAN DENGAN BAWANG KELAPA PUTIH YANG DIPARUT,TELUR ,GARAM DAN GULA HINGGA SEBATI.
4 .SUMBATKAN BAHAN TADI BALIK KEDALAM IKAN YANG TELAH DIKELUARKAN ISINYA DAN KEMUDIAN DIGORENG DENGAN API YANG PERLAHAN.
5. PASTIKAN MINYAK GORENG MENCUKUPI DAN DIPANAS TERLEBIH DAHULU DENGAN API YANG SEDERHANA.
SELAMAT MENCUBA..
Wednesday, 14 September 2011
AYAM HUINAN
AYAM HUINAN:
(PERINGATAN MASAKAN AYAM INI SEDAP TAPI PASTIKAN GUNA BAHAN YANG DIHALALKAN DIPASARAN)
600 GM AYAM POTONG KECIL
150 GM CILI MERAH ATAU CILI HIJAU DIPOTONG KIUB
30 GM DAUN SELASIH50 GM BAWANG
1 LITER MINYAK MASAK
300 GM ML STOK AYAM
20 ML SOS SOYA
SEDIKIT GARAM,LADA SULAH DAN GULA
CARA MEMASAK:
1. PANASKAN KUALI DISISI MINYAK MASAK DENGAN API SEDDERHANA.
2.GORANG AYAM DAN BAWANG SELAMA 4 MINIT
3. ANGKAT AYAM DAN LETAKKAN KEDALAM PENAPIS.TOSKAN MINYAK HINGGA KERING.
4. PANAS KUALI DAN MASUKKAN STOK AYAM DAN MASUKKAN AYAM TADI DAN REBUS SEKETIKA. ATAU 4 MINIT.
5. MASUKKAN CILI MERAH,HIJAU DAN DAUN SELASIH.AKHIR MASUKKAN SERBUK PERASA.
6. PERLAHANKAN API BIAR MENDIDIH SEHINGGA AGAK KERING BARU DITUTUP APINYA.
(PERINGATAN MASAKAN AYAM INI SEDAP TAPI PASTIKAN GUNA BAHAN YANG DIHALALKAN DIPASARAN)
600 GM AYAM POTONG KECIL
150 GM CILI MERAH ATAU CILI HIJAU DIPOTONG KIUB
30 GM DAUN SELASIH50 GM BAWANG
1 LITER MINYAK MASAK
300 GM ML STOK AYAM
20 ML SOS SOYA
SEDIKIT GARAM,LADA SULAH DAN GULA
CARA MEMASAK:
1. PANASKAN KUALI DISISI MINYAK MASAK DENGAN API SEDDERHANA.
2.GORANG AYAM DAN BAWANG SELAMA 4 MINIT
3. ANGKAT AYAM DAN LETAKKAN KEDALAM PENAPIS.TOSKAN MINYAK HINGGA KERING.
4. PANAS KUALI DAN MASUKKAN STOK AYAM DAN MASUKKAN AYAM TADI DAN REBUS SEKETIKA. ATAU 4 MINIT.
5. MASUKKAN CILI MERAH,HIJAU DAN DAUN SELASIH.AKHIR MASUKKAN SERBUK PERASA.
6. PERLAHANKAN API BIAR MENDIDIH SEHINGGA AGAK KERING BARU DITUTUP APINYA.
GULAI CIK BANDING
GULAI CIK BANDING
BAHAN BAHANNYA:
600 GM DAGING
I BIJI KELAPA PARUT
BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS(BIJI)
1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH (BIJI)
3 BIJI BUAH PELAGA
1 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA CABAI
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1/4 BIJI BUAH PALA
3 KELOPAK BUNGA PALA
1 INCI HALIA KERING
1 INCI LENGKUAS
1 BATANG SERAI
1 SUDU KETUMBAR
2 INCI KULIT KAYU MANIS
20 TANGKAI CILI KERING
20 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KERISIK
BAHAN UNTUK MENUMIS:
5 ULAS BAWANG MERAH }
5 ULAS BAWANG PUTIH }DIMAYANG SAJA
2 HIRIS HALIA }
2 BIJI KENTANG DIPOTONG EMPAT
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR DIPOTONG EMPAT MEMANJANG
ASAM JAWA GARAM DAN GULA UNTUK PERASA
CARA MEMASAKNYA:
1. DAGING DIPOTONG DADU DIBERSIHKAN
BAHAN YANG DIGORENG DIKISAR LUMAT
2.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DIMAYANG HINGGA GARING
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR DAN TADI.
3. GORENG SEHINGGA KERING DAN BERMINYAK
DAGING KEMUDIANNYA DIGAULKAN DENGAN REMPAH YANG TELAH DITUMIS.BILA RATA MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK.
MASAK HINGGA DAGING EMPUK DAN KUAH PEKAT DAN BERMINYAK
4. MASUKKAN ASAM JAWA GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.
DIIKUTI KENTANG YANG DIREBUS TERLEBIH DAHULU DAN BAWANG BESAR YANG TELAH DIPOTONG.
MASAKAN INI PUN TAHAN DAN SEDAP
SELAMAT MENCUBA
BAHAN BAHANNYA:
600 GM DAGING
I BIJI KELAPA PARUT
BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS(BIJI)
1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH (BIJI)
3 BIJI BUAH PELAGA
1 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA CABAI
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1/4 BIJI BUAH PALA
3 KELOPAK BUNGA PALA
1 INCI HALIA KERING
1 INCI LENGKUAS
1 BATANG SERAI
1 SUDU KETUMBAR
2 INCI KULIT KAYU MANIS
20 TANGKAI CILI KERING
20 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KERISIK
BAHAN UNTUK MENUMIS:
5 ULAS BAWANG MERAH }
5 ULAS BAWANG PUTIH }DIMAYANG SAJA
2 HIRIS HALIA }
2 BIJI KENTANG DIPOTONG EMPAT
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR DIPOTONG EMPAT MEMANJANG
ASAM JAWA GARAM DAN GULA UNTUK PERASA
CARA MEMASAKNYA:
1. DAGING DIPOTONG DADU DIBERSIHKAN
BAHAN YANG DIGORENG DIKISAR LUMAT
2.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DIMAYANG HINGGA GARING
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR DAN TADI.
3. GORENG SEHINGGA KERING DAN BERMINYAK
DAGING KEMUDIANNYA DIGAULKAN DENGAN REMPAH YANG TELAH DITUMIS.BILA RATA MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK.
MASAK HINGGA DAGING EMPUK DAN KUAH PEKAT DAN BERMINYAK
4. MASUKKAN ASAM JAWA GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.
DIIKUTI KENTANG YANG DIREBUS TERLEBIH DAHULU DAN BAWANG BESAR YANG TELAH DIPOTONG.
MASAKAN INI PUN TAHAN DAN SEDAP
SELAMAT MENCUBA
KUZI AYAM SEDAP
KUZI AYAM:
BAHAN BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DI POTONG 12 BAHAGIAN
1/2 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL SOS TOMATO
ITIN KECIL TOMATO PURI
200 GM KISMIS }
200 GM BIJI GAJUS } DIGORENG
80 GM REMPAH KUZI
BAWANG MERAH }DIMAYANG BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH JUMLAH KESUKAAN ANDA
BAWANG PUTIH }
AMBIL SEBAHAGIAN BAWANG PUTIH BAWANG MARAH DAN HALIA UNTUK DIKISAR
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
2 BIJI PELAGA
I INCI KAYU MANIS }JANGAN GUNA LEBIH SEBAB AKAN MENYEBABKAN RASA YANG PAHIT.
CARA MEMBUATNYA
1 AYAM YG SIAP DIPOTONG DAN BERSIH DIGORENG
PANASKAN MINYAK MASAK DAN SAPI UNTUK MENUMIS YANG DIMAYANG MASUK REMPAH BIAR KEKUNINGAN
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG DIKISAR,REMPAH KUZI,SOS TOMATO.TOMATO PURI,SUSU CAIR DAN SEDIKIT AIR
MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA DAN BIAR MENDIDIH HINGGA PEKAT
MASUKKAN AYAM GORENG DAN KACAU HINGGA SEBATI.TABURKAN KISMIS DAN BIJI GAJUS YANG DIGORENG SEBAGAI PENYERI.
MASAKAN INI TIDAK MUDAH BASI DAN TAHAN INSYAALLAH.
SELAMAT MENCUBA
BAHAN BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DI POTONG 12 BAHAGIAN
1/2 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL SOS TOMATO
ITIN KECIL TOMATO PURI
200 GM KISMIS }
200 GM BIJI GAJUS } DIGORENG
80 GM REMPAH KUZI
BAWANG MERAH }DIMAYANG BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH JUMLAH KESUKAAN ANDA
BAWANG PUTIH }
MINYAK SAPI
MINYAK MASAK
GARAM
GULA
HALIA SECUKUP YANG DISUKA AMBIL SEBAHAGIAN BAWANG PUTIH BAWANG MARAH DAN HALIA UNTUK DIKISAR
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
2 BIJI PELAGA
I INCI KAYU MANIS }JANGAN GUNA LEBIH SEBAB AKAN MENYEBABKAN RASA YANG PAHIT.
CARA MEMBUATNYA
1 AYAM YG SIAP DIPOTONG DAN BERSIH DIGORENG
PANASKAN MINYAK MASAK DAN SAPI UNTUK MENUMIS YANG DIMAYANG MASUK REMPAH BIAR KEKUNINGAN
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG DIKISAR,REMPAH KUZI,SOS TOMATO.TOMATO PURI,SUSU CAIR DAN SEDIKIT AIR
MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA DAN BIAR MENDIDIH HINGGA PEKAT
MASUKKAN AYAM GORENG DAN KACAU HINGGA SEBATI.TABURKAN KISMIS DAN BIJI GAJUS YANG DIGORENG SEBAGAI PENYERI.
MASAKAN INI TIDAK MUDAH BASI DAN TAHAN INSYAALLAH.
SELAMAT MENCUBA
KEK DAMAL
Kek Damal
Bahan-Bahan:
1 gelas gula halus
1 gelas mentega
1 ½ gelas tepung gandum
½ camca kecil baking powder
½ camca kecil esen vanila
½ camca kecil esen ros
4 biji telur
1 gelas gula halus
1 gelas mentega
1 ½ gelas tepung gandum
½ camca kecil baking powder
½ camca kecil esen vanila
½ camca kecil esen ros
4 biji telur
Cara :
Pukul mentega bersama gula hingga kembang, masukkan putih dan kuning telur yang telah dipukul berasingan terlebih dahulu.
Kacau hingga rata dengan menggunakan senduk kayu. Masukkan esen vanila, esen ros dan akhir sekali masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak terlebih dahulu.
Jika suka masukkan 1 camca kecil pewarna merah.
Tuangkan ke dalam loyang yang berlenser dan bakar dengan api yang kecil lebih kurang 1 jam.
KEK DURIAN
Kek Durian
Bahan-Bahan:
1 cawan isi durian, buangkan bijinya
1 sudu besar tepung susu
5 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri 1 ½ cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila
2 cawan marjerin
Sedikit garam
Cara :
Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.
Wangikan dengan esen vanila. Sebatikan adunan dengan isi durian.
Perlahankan mesin, masukkan tepung sedikit demi sedikit, diikuti tepung susu. Tuangkan ke dalam acuan yang siap bergris dan bakar dalam ketuhar yang panasnya 150'C selama 45 minit atau hingga masak.
KEK KUKUS HOLIDAY INN
Bahan-bahannya:
10 biji telur
16 oz mentega
1 tin susu manis
1 tin kecil milo
1 botol kecil holick
2 gelas gula halus - (boleh kurangkan gula)
2 gelas tepung roti marie - (roti diblend)
1 sudu teh esen vanilla
10 biji telur
16 oz mentega
1 tin susu manis
1 tin kecil milo
1 botol kecil holick
2 gelas gula halus - (boleh kurangkan gula)
2 gelas tepung roti marie - (roti diblend)
1 sudu teh esen vanilla
Cara :
1. Mentega dipukul dengan gula hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur satu persatu hingga habis.
3. Masukkan susu, vanilla, tepung roti dan gaul hingga sebati.
4. Adunan ini dibahagi
2. Satu bahagian dicampurkan milo dan satu bahagian lagi dimasukkan holick dan warna kuning.
5. Kukus 4 senduk adunan milo hingga masak. Kemudian masukkan adunan hoilick. Kukus berselang seli sampai adunan habis.
KEK COKLAT URAI
Bahan-Bahan:
200 g tepung beserbuk penaik diayak
Secubit garam bersama
200 g marjerin lembut
200 g gula kastor 4 biji telur ayama
1 camca teh serbuk penaik
½ camca teh esen vanila
60 g coklat urai (chocolate rice)
Cara :
Satukan kesemua bahan kecuali coklat urai ke dalam satu bekas. Pukul adunan dengan pemutar selama 2 minit. Masukkan coklat urai. Tuangkan adunan terus ke dalam tin pembakar. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180C atau menggunakan gas nombor 4 selama 15-20 minit.
KEK COKLAT LEMBAB
BAHAN A;
1 CAWAN COKLAT KOKO VAN HOUTAN
1/2 CAWAN GULA HANGUS
BAHAN B.
250GM BUTTER CUP TAPI TUKAR KE BUTTER YANG HALAL YA6 BIJI TELUR
1 SUDU VANILLA
2 CAWAN GULA HALUS
2CAWAN TEPUNG KEK
CARANYA;
1.BAHAN A DISATUKAN DIDALAM PERIUK
2.PANASKAN DENGAN API YANG PERLAHAN
3.KACAU HINGGA LIKAT
4. BIARKAN SEKETIKA
BAHAN B.
1.PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG2.MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL
3.MASUKKAN ESEN VANILA
4. MASUKKAN TEPUNG KEK BERSELANG SELI DENGAN BAHAN A TADI5.KACAU HINGGA SEKATA
6.MASUKKAN KEDALAM LOYANG DAN BAKARKAN DENGAN API YANG SEDERHANA
1.PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG2.MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL
3.MASUKKAN ESEN VANILA
4. MASUKKAN TEPUNG KEK BERSELANG SELI DENGAN BAHAN A TADI5.KACAU HINGGA SEKATA
6.MASUKKAN KEDALAM LOYANG DAN BAKARKAN DENGAN API YANG SEDERHANA
RESEPI LAKSA SARAWAK
Resepi Laksa sarawak
Bahan-bahan:
2 sudu makan minyak untuk menumis
1 liter air
2 sdm serbuk kari
1 sdt garam
600 g mi kuning, celur dan toskan
6 keping otak-otak, hiris nipis
5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
150 g taugeh, bersihkan, celur
3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
200 g dada ayam, rebus, hiris nipis
Bahan untuk dikisar:
8 tangkai lada merah
10 biji bawang merah
1 batang serai
2 cm lengkuas
½ cm kunyit
½ sdt belacan, goreng
Sambal, kisar:
10 tangkai cili api merah
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sdm udang kering
½ sdt garam
½ sdt gula pasir
Pelengkap:
Bawang goreng
1 biji limau nipis
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
2. Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.
Subscribe to:
Posts (Atom)