Wednesday 14 September 2011

SOLOK IKAN

SOLOK IKAN:

BAHAN-BAHANNYA:

5 EKOR IKAN KEMBUNG BESAR
1/2 BIJI KELAPA PARUT YANG PUTIH SAHAJA
MINYAK UNTUK MENGORENG
10 ULAS BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH 
SEDIKIT HALIA
1 BIJI TELUR AYAM
GARAM SECUKUP RASA

CARA MEMBUATNYA.
1.IKAN DIBELAH DUA DAN BUANG TULANGNYA.BUAT CARA PERLAHAN DAN SABAR.

2.ASINGKAN ISI IKAN DARIPADA KULITNYA

3. TUMBUKKAN ISI IKAN YANG DICAMPURKAN DENGAN BAWANG KELAPA PUTIH YANG DIPARUT,TELUR ,GARAM DAN GULA HINGGA SEBATI.

4 .SUMBATKAN BAHAN TADI BALIK KEDALAM IKAN YANG TELAH DIKELUARKAN ISINYA DAN KEMUDIAN DIGORENG DENGAN API YANG PERLAHAN.

5. PASTIKAN MINYAK GORENG MENCUKUPI DAN DIPANAS TERLEBIH DAHULU DENGAN API YANG SEDERHANA.

SELAMAT MENCUBA..

AYAM HUINAN

AYAM HUINAN:

(PERINGATAN MASAKAN AYAM  INI SEDAP TAPI PASTIKAN GUNA BAHAN YANG DIHALALKAN DIPASARAN)

600 GM AYAM POTONG KECIL
150 GM CILI MERAH ATAU CILI HIJAU DIPOTONG KIUB
30 GM DAUN SELASIH50 GM BAWANG
1 LITER MINYAK MASAK 
300 GM ML STOK AYAM
20 ML SOS SOYA
SEDIKIT GARAM,LADA SULAH DAN GULA

CARA MEMASAK:
1. PANASKAN KUALI DISISI MINYAK MASAK DENGAN API SEDDERHANA.

2.GORANG AYAM DAN BAWANG SELAMA 4 MINIT

3. ANGKAT AYAM DAN LETAKKAN KEDALAM PENAPIS.TOSKAN MINYAK HINGGA KERING.

4.  PANAS KUALI DAN MASUKKAN STOK AYAM DAN MASUKKAN AYAM TADI DAN REBUS SEKETIKA. ATAU 4 MINIT.

5. MASUKKAN CILI MERAH,HIJAU DAN DAUN SELASIH.AKHIR MASUKKAN SERBUK PERASA.

6. PERLAHANKAN API BIAR MENDIDIH  SEHINGGA AGAK KERING BARU DITUTUP APINYA.

GULAI CIK BANDING

GULAI CIK BANDING

BAHAN BAHANNYA:
600 GM DAGING
I BIJI KELAPA PARUT

BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS(BIJI)
1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH (BIJI)
3 BIJI BUAH PELAGA
1 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA CABAI
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1/4 BIJI BUAH PALA
3 KELOPAK BUNGA PALA
1 INCI HALIA KERING
1 INCI LENGKUAS
1 BATANG SERAI 
1 SUDU KETUMBAR
2 INCI KULIT KAYU MANIS
20 TANGKAI CILI KERING
20 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KERISIK

BAHAN UNTUK MENUMIS:
5 ULAS BAWANG MERAH }
5 ULAS BAWANG PUTIH  }DIMAYANG SAJA
2 HIRIS HALIA                  }


2 BIJI KENTANG DIPOTONG EMPAT
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR DIPOTONG EMPAT MEMANJANG
ASAM JAWA GARAM DAN GULA UNTUK PERASA


CARA MEMASAKNYA:
1. DAGING DIPOTONG DADU DIBERSIHKAN


BAHAN YANG DIGORENG DIKISAR LUMAT


2.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DIMAYANG HINGGA GARING
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR DAN TADI.


3. GORENG SEHINGGA KERING DAN BERMINYAK


DAGING KEMUDIANNYA DIGAULKAN DENGAN REMPAH YANG TELAH DITUMIS.BILA RATA MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK.
MASAK HINGGA DAGING EMPUK DAN KUAH PEKAT DAN BERMINYAK


4. MASUKKAN ASAM JAWA GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.
DIIKUTI KENTANG YANG DIREBUS TERLEBIH DAHULU DAN BAWANG BESAR YANG TELAH DIPOTONG.


MASAKAN INI PUN TAHAN DAN SEDAP


SELAMAT MENCUBA

KUZI AYAM SEDAP

KUZI AYAM:

 BAHAN BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DI POTONG 12 BAHAGIAN
1/2 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL SOS TOMATO
ITIN KECIL TOMATO PURI
200 GM KISMIS            }
200 GM BIJI GAJUS     } DIGORENG
80 GM REMPAH KUZI 
BAWANG MERAH         }DIMAYANG      BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH                                                       JUMLAH KESUKAAN ANDA
BAWANG PUTIH            }
MINYAK SAPI
MINYAK MASAK
GARAM
GULA
HALIA SECUKUP YANG DISUKA 

AMBIL SEBAHAGIAN BAWANG PUTIH BAWANG MARAH DAN HALIA  UNTUK DIKISAR

2 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
2 BIJI PELAGA
I INCI KAYU MANIS  }JANGAN GUNA LEBIH SEBAB AKAN MENYEBABKAN RASA YANG PAHIT.

CARA MEMBUATNYA
1 AYAM YG SIAP DIPOTONG DAN BERSIH DIGORENG
PANASKAN MINYAK MASAK DAN SAPI UNTUK MENUMIS YANG DIMAYANG MASUK REMPAH BIAR KEKUNINGAN

KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG DIKISAR,REMPAH KUZI,SOS TOMATO.TOMATO PURI,SUSU CAIR DAN SEDIKIT AIR

MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA DAN BIAR MENDIDIH HINGGA PEKAT

MASUKKAN AYAM GORENG DAN KACAU HINGGA SEBATI.TABURKAN KISMIS DAN BIJI GAJUS YANG DIGORENG SEBAGAI PENYERI.

MASAKAN INI TIDAK MUDAH BASI DAN TAHAN  INSYAALLAH.

SELAMAT MENCUBA

KEK DAMAL

Kek Damal  
Bahan-Bahan: 
1 gelas gula halus
1 gelas mentega
1 ½ gelas tepung gandum
½ camca kecil baking powder
½ camca kecil esen vanila
½ camca kecil esen ros
4 biji telur

Cara : 
Pukul mentega bersama gula hingga kembang, masukkan putih dan kuning telur yang telah dipukul berasingan terlebih dahulu.
Kacau hingga rata dengan menggunakan senduk kayu. Masukkan esen vanila, esen ros dan akhir sekali masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak terlebih dahulu.
Jika suka masukkan 1 camca kecil pewarna merah.
Tuangkan ke dalam loyang yang berlenser dan bakar dengan api yang kecil lebih kurang 1 jam.

KEK DURIAN


Kek Durian  

Bahan-Bahan:
1 cawan isi durian, buangkan bijinya
1 sudu besar tepung susu
5 biji telur 
2 cawan tepung naik sendiri 1 ½ cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila 
2 cawan marjerin
Sedikit garam

Cara : 
Pukul gula dan marjerin hingga kembang. 
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul. 
Wangikan dengan esen vanila. Sebatikan adunan dengan isi durian. 
Perlahankan mesin, masukkan tepung sedikit demi sedikit, diikuti tepung susu. Tuangkan ke dalam acuan yang siap bergris dan bakar dalam ketuhar yang panasnya 150'C selama 45 minit atau hingga masak.

KEK KUKUS HOLIDAY INN



Bahan-bahannya:   
10 biji telur  

16 oz mentega  
1 tin susu manis  
1 tin kecil milo  
1 botol kecil holick  
2 gelas gula halus -  (boleh kurangkan gula)  
2 gelas tepung roti marie - (roti diblend)  
1 sudu teh esen vanilla 

Cara :  
1. Mentega dipukul dengan gula hingga kembang. 
2. Kemudian masukkan telur satu persatu hingga habis. 
3. Masukkan susu, vanilla, tepung roti dan gaul hingga sebati. 
4. Adunan ini dibahagi
2. Satu bahagian dicampurkan milo dan satu bahagian lagi dimasukkan holick dan warna kuning. 
5. Kukus 4 senduk adunan milo hingga masak. Kemudian masukkan adunan hoilick. Kukus berselang seli sampai adunan habis.

KEK COKLAT URAI



Bahan-Bahan: 
200 g tepung beserbuk penaik diayak 
Secubit garam bersama
200 g marjerin lembut
200 g gula kastor 4 biji telur ayama
1 camca teh serbuk penaik
½ camca teh esen vanila
60 g coklat urai (chocolate rice)

Cara : 
Satukan kesemua bahan kecuali coklat urai ke dalam satu bekas. Pukul adunan dengan pemutar selama 2 minit. Masukkan coklat urai. Tuangkan adunan terus ke dalam tin pembakar. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180C atau menggunakan gas nombor 4 selama 15-20 minit.

KEK KUKUS MATA KUCING



KEK COKLAT LEMBAB

KEK COKLAT LEMBAB
BAHAN A;

1 CAWAN AIR 
1 CAWAN COKLAT KOKO VAN HOUTAN 
1/2 CAWAN GULA HANGUS


BAHAN B.
250GM BUTTER CUP TAPI TUKAR KE BUTTER YANG HALAL YA
6 BIJI TELUR 

1 SUDU VANILLA
2 CAWAN GULA HALUS



2CAWAN TEPUNG KEK

CARANYA;






1.BAHAN A DISATUKAN DIDALAM PERIUK
2.PANASKAN DENGAN API YANG PERLAHAN   
3.KACAU HINGGA LIKAT 
4. BIARKAN SEKETIKA 
 



BAHAN B.
1.PUKUL BUTTER DENGAN GULA HINGGA KEMBANG2.MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL  
3.MASUKKAN ESEN VANILA 
4. MASUKKAN TEPUNG KEK BERSELANG SELI DENGAN BAHAN A TADI5.KACAU HINGGA SEKATA 
6.MASUKKAN KEDALAM LOYANG DAN BAKARKAN DENGAN API YANG SEDERHANA
   

RESEPI LAKSA SARAWAK


Resepi Laksa sarawak

Bahan-bahan:

2 sudu makan minyak untuk menumis
1 liter air
2 sdm serbuk kari
1 sdt garam
600 g mi kuning, celur dan toskan
6 keping otak-otak, hiris nipis
5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
150 g taugeh, bersihkan, celur
3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
200 g dada ayam, rebus, hiris nipis

Bahan untuk dikisar:

8 tangkai lada merah
10 biji bawang merah
1 batang serai
2 cm lengkuas
½ cm kunyit
½ sdt belacan, goreng

Sambal, kisar:

10 tangkai cili api merah
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sdm udang kering
½ sdt garam
½ sdt gula pasir

Pelengkap:

Bawang goreng
1 biji limau nipis


Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
2. Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.