Saturday 1 December 2012

TAUHU KUKUS

1 KEPING TAUHU LEMBUT YANG BESAR
3atau 4 ULAS BAWANG PUTIH (dihiris nipis-nipis)
2 SUDU MAKAN KICAP CAIR
1/2 GAWAN MINYAK ZAITUN ATAU JAGUNG
1/2 SUDU TEH GARAM DAN SEDIKIT PERASA

 CARANYA;
KUKUS TAUHU DIATAS PINGGAN YANG TAHAN PANAS DAN TABUR SEDIKIT GARAM SELAMA 4 /5 MINIT

PANASKAN MINYAK DAN TUMISKAN BAWANG PUTIH YANG TELAH DIHIRIS TADI

KEMUDIAN MASUKKAN KICAP CAIR DAN BIAR SELAMA 2 MINIT

BAHAN YANG DITUMIS BERSAMA KICAP ADALAH SEBAGAI SOS.

TUANGKAN SOS TERSEBUT DIATAS TAUHU YANG PANAS.

HIDANG DIATAS SAYUR SAWI YANG TELAH DIKUKUS.


'Selamat mencuba"

TELUR DAN UDANG.



BAHAN-BAHANNYA;

150 GM SAYUR BAYAM

4 BIJI TELUR AYAM GRED A

5 EKOR UDANG SEGAR YANG BESAR ATAU UDANG GALAH
(dibuang kulitnya atau dikopek semua kecuali kulit bahagian ekor)

2 SUDU MAKAN MINYAK ZAITUN
(boleh guna minyak masak yang anda biasa gunakan)

1SUDU SERBUK LADA HITAM ATAU LADA PUTIH
1 SUDU KECIL/TEH GARAM



CARA-CARA MEMASAKNYA;
KUKUSKAN BAYAM DIATAS PINGGAN ATAU DILETAK ATAS PENGUKUS BIASA,TABURKAN DENGAN SEDIKIT GARAM,SELAMA 10 MIN SAHAJA.

TELUR DIPUKUL DENGAN SERBUK LADA DAN GARAM HINGGA SEBATI.

PANASKAN MINYAK DENGAN API YANG SEDERHANA

TUMIS UDANG SAMPAI AGAK MASAK/ATAU MASAK SEPENUHNYA

KEMUDIAN MASUK TELUR TADI DAN GORENG BERSAMA UDANG HINGGA MASAK

DAN DIHIDANG BERSAMA SAYUR BAYAM YANG TELAH DIKUKUS.


"Selamat mencuba"