Wednesday 5 December 2012

SUP SAYUR UDANG

BAHAN-BAHAN;
50 GM BAYAM PUTIH
50 GM DAUN SUP
1 BIJI BAWANG PUTIH DIHIRIS HALUS
4 EKOR UDANG
3 CAWAN AIR
2 SUDU TEH GULA
1/1 SUDU KICAP
1 SUDU TEH LADA PUTIH
1/2 SUDU TEH MINYAK
1 SUDU TEH GARAM
SEDIKIT PERASA


CARANYA;
MASUKKAN AIR KEDALAM PERIUK DAN BIARKAN MENDIDIH.
MASUKKAN UDANG,BAWANG CINCANG DAN GULA
LADA DAN PERASA
KEMUDIAN MASUKKAN BAYAM  DAN GARAM.BIARKAN MENDIDIH
AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK BIJAN KICAP DAN HIDANGKAN.

"Selamat Mencuba"
 

MEE KARI SEGERA

BAHAN-BAHANNYA;
1 MANGKUK KECIL MEE SEGAR ATAU KUNING
6 EKOR SOTONG SEDERHANA BESAR
5 EKOR UDANG SEGAR
3 BATANG SAWI PUTIH
1 BIJI CILI MERAH
3 SUDU MAKAN SERBUK KARI DAGING
1 SUDU TEH LADA SULA HITAM ATAU PUTIH
4 SUDU MAKAN CILI SOS

CARA MEMBUAT REMPAH MEE.
CAMPURKAN SERBUK KARI DENGAN LADA SULA.
BERSAMA 1/2 SUDU TEH GARAM DAN SEDIKIT PERASA.

PANASKAN 1 MANGKUK AIR BIASA BIARKAN MENDIDIH(air putih sebyk utk masak  dua bungkus mee segera. )
BIARKAN MENDIDIH SEBENTAR.
MASUKKAN SERBUK KARI DAN GAUL.
MASUK KAN MEE KUNING DAN BIAR MENDIDIH SEBENTAR
MASUKKAN CILI SOS
KEMUDIAN MASUKKAN SOTONG BIAR 2 MINIT
MASUKKAN SAYUR DAN UDANG
HIDANGKAN BERSAMA HIRISAN CILI MERAH

"SELAMAT MENCUBA'