Thursday 13 December 2012

BINGKA KEMBOJA

BAHANNYA;
300 GM TEPUNG GANDUM
5 BIJI TELUR AYAM
800 ML SANTAN PEKAT
600 GM GULA PASIR
100 ML PATI AIR DAUN PANDAN
 30 GM BIJAN YANG DIGORENG TANPA MINYAK DAN DITUMBUK HALUS
   1 CM KULIT KAYU MANIS
1 SUDU CAMPURAN JINTAN PUTIH DAN MANIS

CARANYA;
1.SANTAN,GULA DAN AIR DAUN PANDAN DIKACAU SEHINGGA GULA HANCUR

2. MASUKKAN TELUR DAN KACAU SEKALI LAGI

3.BILA SUDAH SEBATI,MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA HABIS

4. KACAU SEHINGGA RATA

5.MASUKKAN SERBUK JINTAN PUTIH DAN MANIS YANG SUDAH DIAYAK

6. SEDIAKAN ACUAN BAUHULU,PANASKAN ACUAN DAN SAPU DENGAN MINYAK

7.MASUKKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN DAN TABURKAN BIJAN DIATASNYA.

8. MASUKKAN KEDALAM OVEN DAN BAKAR GUNA API SEDERHANA.

9. BILA SUDAH KEEMASAN BIARKAN SEJUK DAHULU BAHARU DIKELUARKAN.

"SELAMAT MENCUBA"

No comments:

Post a Comment