GULAI CIK BANDING
BAHAN BAHANNYA:
600 GM DAGING
I BIJI KELAPA PARUT
BAHAN UNTUK DIKISAR:
1 SUDU BESAR JINTAN MANIS(BIJI)
1 SUDU BESAR JINTAN PUTIH (BIJI)
3 BIJI BUAH PELAGA
1 KUNTUM BUNGA CENGKIH
1 KUNTUM BUNGA CABAI
3 KUNTUM BUNGA LAWANG
1/4 BIJI BUAH PALA
3 KELOPAK BUNGA PALA
1 INCI HALIA KERING
1 INCI LENGKUAS
1 BATANG SERAI
1 SUDU KETUMBAR
2 INCI KULIT KAYU MANIS
20 TANGKAI CILI KERING
20 ULAS BAWANG MERAH
5 ULAS BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KERISIK
BAHAN UNTUK MENUMIS:
5 ULAS BAWANG MERAH }
5 ULAS BAWANG PUTIH }DIMAYANG SAJA
2 HIRIS HALIA }
2 BIJI KENTANG DIPOTONG EMPAT
1 BIJI BAWANG MERAH BESAR DIPOTONG EMPAT MEMANJANG
ASAM JAWA GARAM DAN GULA UNTUK PERASA
CARA MEMASAKNYA:
1. DAGING DIPOTONG DADU DIBERSIHKAN
BAHAN YANG DIGORENG DIKISAR LUMAT
2.PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DIMAYANG HINGGA GARING
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG DIKISAR DAN TADI.
3. GORENG SEHINGGA KERING DAN BERMINYAK
DAGING KEMUDIANNYA DIGAULKAN DENGAN REMPAH YANG TELAH DITUMIS.BILA RATA MASUKKAN SANTAN DAN KERISIK.
MASAK HINGGA DAGING EMPUK DAN KUAH PEKAT DAN BERMINYAK
4. MASUKKAN ASAM JAWA GULA DAN GARAM SECUKUP RASA.
DIIKUTI KENTANG YANG DIREBUS TERLEBIH DAHULU DAN BAWANG BESAR YANG TELAH DIPOTONG.
MASAKAN INI PUN TAHAN DAN SEDAP
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment