Friday 7 December 2012

KEK KEJU HORLICK

BAHAN-BAHANNYA;
250 GM KRIM KEJU

110 GM MENTEGA

30 GM GULA KASTOR

5 BIJI TELUR

200 GM SUSU PEKAT

130 GM SERI KAYA

100 GM BISKUT KRIM CRACKER DIKISAR HALUS MENJADI TEPUNG.

1 SUDU BESAR TEPUNG GANDUM 

50 GM SERBUK HORLICK

1 SUDU TEH PEWARNA COKLAT

CARA-CARA MEMBUATNYA;


1.PUKULKAN KRIM KEJU BERSAMA MENTEGA DAN GULA KASTOR. HINGGA KEMBANG DAN GEBU.

2.MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DI PUKUL/MESIN HINGGA HABIS.

3.MASUKKAN SUSU PEKAT DAN SERI KAYA,PUKUL LAGI.

4.MASUKKAN  SERBUK BISKUT DAN TEPUNG GANDUM DAN PUKUL SEBATI.

CARA KEDUA;

BAHAGIKAN ADUNAN DUA BAHAGIAN.(SATU WARNA ASAL DAN SATU WARNA COKLAT DAN DIBUBUH HORLICK.

SAPU MENTEGA PADA ACUAN YANG SUDAH DIALAS KERTAS BERSAIZ 7'

5.ISIKAN SATU SENDUK ADUNAN PUTIH DAN RATAKAN.KUKUS SELAMA 15 MINIT.

6.LAPIS KEDUA LETAK KAN SATU SENDUK WARNA COKLAT DAN ULANG PROSES YANG SAMA HINGGA ADUNAN HABIS. PASTIKAN LAPISAN TERAKHIR WARNA COKLAT.

"SELAMAT MENCUBA"

KEK LABU BERKACANG

BAHAN-BAHANNYA;
1/2 CAWAN GULA HALUS

60 GRAM MENTEGA TANPA GARAM

1 CAMCA TEH PARUTAN KULIT LIMAU

2 BIJI TELUR

1/4 CAWAN SUSU SEGAR

200 GRAM ISI LABU,DIREBUS DAN DILECEK

2 CAWAN TEPUNG BERSERBUK PENAIK,DIAYAK

1/4 CAWAN BADAM ,DICINCANG HALUS

1/2 CAWAN SULTANA

1/4 CAWAN WALNUT


CARA MEMBUATNYA;
1.PUKUL GULA DAN MENTEGA BERSAMA PARUTAN KULIT LIMAU HINGGA KEMBANG.

2.MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI,PUKULKAN

3.KEMUDIAN MASUKKAN SUSU,LABU, LECEK DAN GAUL SEBATI 

4.KAUP DAN GAULKAN TEPUNG DAN BADAM PERLAHAN-LAHAN KEDALAM ADUNAN TADI.

5AKHIR MASUKKAN SULTANA DAN WALNUT.KACAU LAGI HINGGA SEBATI.

6.TUANGKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN YANG SUDAH DIALAS DAN DISAPU MENTEGA.
BAKAR SELAMA SATU JAM DENGAN SUHU 180'C.

7.SEJUKKAN DAHULU SEBELUM DIKELUARKAN DARI ACUAN



"SELAMAT MENCUBA"

KEK LAPIS PALA

BAHAN-BAHANNYA;
25 BIJI KUNING TELUR

500 GRAM MENTEGA

250 GRAM GULA KASTOR

170 GRA, TEPUNG GANDUM

100 GRAM MANIS CERI (POTONG DADU)

50 GRAM HALWA PALA (DICENCANG)

50 GRAM BADAM (DIPANGGANG DAN KISAR)

1 SUDU MAKAN OVELET

5 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS  

3 SUDU MAKAN MADU

1 SUDU TEH ESEN PALA



CARA-CARA MEMBUATNYA
1.PUKUL MENTEGA BERSAMA SUSU,MADU DAN ESEN PALA.PUKUL HINGGA PUTIH.

2.MASUKKAN TELUR,GULA ,OVELET DAN TEPUNG,DIPUKUL HINGGA NAIK DAN PEKAT.MASUKKAN ADUNAN MENTEGA,GAUL RATA.
MASUKKAN CERI,HALWA,PALA DAN BADAM.
GAUL RATA.

3.GUNAKAN LOYANG 9*9*3 INCI, DIALAS DENGAN KERTAS DAN SAPUKAN MENTEGA.
MASUKKAN DUA SENDUK ADUNAN DAN RATAKAN DIDALAM LOYANG.
BAKAR DENGAN API GRIL SELAMA 2 ATAU 3 MINIT (JENIS OVEN ATAS API ATAS)
MASUKKAN LAGI 2 SENDUK ADUNAN,RATAKAN DAN BAKAR LAGI SELAMA 2-3 MIN.

4.ULANGI PROSES HINGGA ADUNAN HABIS

5.PADA LAPIS TERAKHIR,APABILA TELAH KEKUNINGAN,MATIKAN API GRIL DAN BAKAR MENGGUNA API KETUHAR.
BAKAR KEK PADA SUHU 200'C SELAMA 10 MINIT.

6.SETELAH SEPULUH MINIT TUTUP DAN KELUARKAN KEK DARI KETUHAR DAN SEJUKKAN.

"SELAMAT MENCUBA"