Thursday 13 December 2012

KEK SRI KAYA








BAHAN-BAHANNYA;
200 GM UBI KENTANG
100 GM MENTEGA
75 GM SRI KAYA
2 BIJI KUNING TELUR
2 BIJI PUTIH TELUR
100 GM TEPUNG BERSERBUK PENAIK
1 CAMCA TEH SODA BIKARBONAT
1/2 CAMCA TEH SERBUK KULIT KAYU MANIS
1/4 CAMCA TEH SERBUK JINTAN MANIS
60 ML SUSU CAIR
1 CAMCA TEH ESEN VANILLA

CARA MEMBUATNYA;
1. REBUS UBI HINGGA EMPUK ,LECEK DAN BIAR IA SUAM
2. PANASKAN MENTEGA CAIR,ANGKAT DAN BIAR IA SUAM
3. PUTARKAN PUTIH TELUR HINGGA KENTAL DAN KETEPIKAN
4. ALASKAN BEKAS BAKAR KEK DENGAN KERTAS YANG KALIS MINYAK DAN SAPUKAN MENTEGA
5. PUKUL BANCUHAN MENTEGA DAN SERI KAYA BERSAMA KUNING TELUR,TEPUNG SODA BIKARBONATE,SERBUK KAYU MANIS DAN JINTAN.
MASUKKAN SUSU CAIR
6.KAUP DAN BALIKKAN PUTIH TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEADALAM ADUNAN TADI.
MASUKKAN ESEN VANILLA
7.RATAKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN
8.BAKAR PADA SUHU 180'C SELAMA 35-40 MINIT HINGGA MASAK.


'kek ini amat mudah membuatnya dan sesuai untuk harian"Boleh diberi warna yam dan gunakan keledek ungu untuk menganti kentang.





KEK PRUN BEREMPAH

BAHAN-BAHANYA
1 CAWAN ISI PRUN,DICINCANG
1 CAMCA BESAR HALIA DICINCANG
1/2 CAWAN PERAHANA LIMAU MANIS
1 CAWAN LEMAK SAYURAN (HALAL)
11/2 CAWAN GULA PERANG
1 CAWAN GULA NIRA(UNSULTURES MOLASSESA)
4 BIJI TELUR,DIPUKUL SEDIKIT
1/2 CAWAN KOPI SEGERA(2 CAMCA BESAR SERBUK KOPI SEGERA DILARUTKAN DENGAN 1/2 CWN AIR PANAS)
1 CAMCA TEH ESEN VANILLA
1/2 CAWAN HALWA HALIA,DICINCANG HALUS
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 CAMCA TEH SODA PENAIK
1/2 SUDU TEH GARAM
2 CAMCA TEH SERBUK KULIT KAYU MANIS DIAYAK
1 CAMCA TEH SERBUK HALIA
1 CAMCA TEH SERBUK CENGKIH
2 CAMCA TEH SERBUK KOKO

CARA MEMBUATNYA;
1. MASAKKAN PRUN,HALIA BERSAMA PERAHAN LIMAU MANIS HINGGA PEKAT(JGN HANGUS)

2.PUKUL LEMAK SAYURAN BERSAMA GULA HINGGA KEMBANG.MASUKKAN GULA NIRA DAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

3.MASUKKAN KOPI SEGERA,ESEN VANILLA DAN BAHAN NO (1)  DAN TEPUNG DIAYAK BERSAMA SODA PENAIK,GARAM DAN SEMUA JENIS SERBUK REMPAH.
KACAU HINGGA SEBATI.

4.SAPUKAN MENTEGA PADA ACUAN ATAU DULANG PEMBAKAR DAN TABURKAN SEDIKIT SERBUK KOKO DAN BAKAR DENGAN API SEDERHANA MENGIKUT OVEN MASING-MASING.

'SELAMAT MENCUBA DAN KUIH INI SEDAP RASANYA"

KEK LAPIS ES

BAHAN-BAHANNYA;
6 BIJI TELUR AYAM

175 GULA HALUS

20 BIJI KUNING TELUR

2 CAMCA SEDANG TBM (OUICK 75)

1/2 CAMCA TEH SERBUK PENAIK VX2

100 GM TEPUNG GANDUM

1 CAMCA TEH ESEN VANILLA

3OO GM MENTEGA

2 CAMCA SEDANG SUSU MANIS

1 CAMCA TEH MINYAK KOPI (KOPI YANG DIBUAT SEPERTI KERISIK DAN MENGELUARKAN MINYAK)

PEWARNA HIJAU

CARA MEMBUATNYA:
1. PUKUL PUTIH TELUR SAMBIL DIMASUKAN GULA HINGGA NAIK.

2.MASUKKAN KUNING TELUR SATU-PERSATU DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI

3.MASUKKAN TBM DAN VX2.PUKUL LAGI

4.MASUKAN TEPUNG GANDUM DAN ESEN VANILLA SAMBIL DIPUKUL DAN AKHIR SEKALI MASUKKAN MENTEGA YANG TELAH DI PUKUL DITEMPAT LAIN.(MENTEGA DIPUKUL BERSAMA SUSU DAN MINYAK KOPI)

5. BAHAGI ADUNAN KEPADA DUA BAHAGIAN

6. BAKAR SELAPIS DEMI SELAPIS.



BINGKA KEMBOJA

BAHANNYA;
300 GM TEPUNG GANDUM
5 BIJI TELUR AYAM
800 ML SANTAN PEKAT
600 GM GULA PASIR
100 ML PATI AIR DAUN PANDAN
 30 GM BIJAN YANG DIGORENG TANPA MINYAK DAN DITUMBUK HALUS
   1 CM KULIT KAYU MANIS
1 SUDU CAMPURAN JINTAN PUTIH DAN MANIS

CARANYA;
1.SANTAN,GULA DAN AIR DAUN PANDAN DIKACAU SEHINGGA GULA HANCUR

2. MASUKKAN TELUR DAN KACAU SEKALI LAGI

3.BILA SUDAH SEBATI,MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SEHINGGA HABIS

4. KACAU SEHINGGA RATA

5.MASUKKAN SERBUK JINTAN PUTIH DAN MANIS YANG SUDAH DIAYAK

6. SEDIAKAN ACUAN BAUHULU,PANASKAN ACUAN DAN SAPU DENGAN MINYAK

7.MASUKKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN DAN TABURKAN BIJAN DIATASNYA.

8. MASUKKAN KEDALAM OVEN DAN BAKAR GUNA API SEDERHANA.

9. BILA SUDAH KEEMASAN BIARKAN SEJUK DAHULU BAHARU DIKELUARKAN.

"SELAMAT MENCUBA"