Tuesday, 13 September 2011

KEK LAPIS ASAM MANIS

Kek Lapis Asam Manis

Bahan A:
300 gm mentega
150 gm horlicks
300 gm kaya
194 gm susu pekat manis
180 gm tepung gandum - ayak bersama 1 sudu kecil baking powder
Bahan B:
10 biji telor
100 gm gula castor
Bahan C:
1/2 sudu kecil pewarna hijar, ungu, kuning dan merah jambu
1/2 sudu kecil pes coklat
Haw Flakes (Buah Asam Manis)

Cara Menyediakan:
Pukulmentega sampai kembang.  Masukkan horlicks, kaya, susu pekat manis dan tepong.  Putar adunan hingga sebai.
didalam bekas yang lain, pukul telor hingga ringan dan kembang.  Tambahkan gula sedikit demi sedikit.  Pukul hingga gula larut dan adunan menjadi agak pekat dan berkrim.  Pukul lebih kurang 15 minit.  Masukkan adunan telur kedalam adunan tepung tadi.  Satukan adunan.
Bahagikan adunan kepada enam (6) bahagian, warna asal, hijau, merah jambu, ungu, coklat dan kuning.  Gunakan acuan segi empat ukuran 8 x 8in.  Kukus setiap adunan, susunkan haw flakes dan pastikan setiap adunan betul2 masak sebelum melapis adunan lain.
Sejukkan kek dalam acuan sebelum dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment