Saturday, 1 December 2012

TELUR DAN UDANG.



BAHAN-BAHANNYA;

150 GM SAYUR BAYAM

4 BIJI TELUR AYAM GRED A

5 EKOR UDANG SEGAR YANG BESAR ATAU UDANG GALAH
(dibuang kulitnya atau dikopek semua kecuali kulit bahagian ekor)

2 SUDU MAKAN MINYAK ZAITUN
(boleh guna minyak masak yang anda biasa gunakan)

1SUDU SERBUK LADA HITAM ATAU LADA PUTIH
1 SUDU KECIL/TEH GARAM



CARA-CARA MEMASAKNYA;
KUKUSKAN BAYAM DIATAS PINGGAN ATAU DILETAK ATAS PENGUKUS BIASA,TABURKAN DENGAN SEDIKIT GARAM,SELAMA 10 MIN SAHAJA.

TELUR DIPUKUL DENGAN SERBUK LADA DAN GARAM HINGGA SEBATI.

PANASKAN MINYAK DENGAN API YANG SEDERHANA

TUMIS UDANG SAMPAI AGAK MASAK/ATAU MASAK SEPENUHNYA

KEMUDIAN MASUK TELUR TADI DAN GORENG BERSAMA UDANG HINGGA MASAK

DAN DIHIDANG BERSAMA SAYUR BAYAM YANG TELAH DIKUKUS.


"Selamat mencuba"





No comments:

Post a Comment