Ingredients
10 biji telur (saya guna gred A)
150gm gula halus
180 gram tepung hong kong
30 gram ovalet
Bahan B
100gm horlick
Bahan C
450gm mentega (biar lembut)
250gm cream cheese (biar lembut)
400 gram susu pekat manis
Bahan D
chocolate chips
Directions
Kek ini menggunakan method Sponge Cake Method ya.Saya menggunakan mixer berkuasa kuda sederhana:P
1. Pukul Bahan A - pukul laju maksimum selama 4 minit
2. Masukkan Bahan B, ke dalam Bahan A, sedikit demi sedikit hingga habis. Teruskan memukul Bahan A + B dengan kelajuan tinggi selama 1 minit lagi.
3. Bahan C - Butter & cream cheese, dipukul menggunakan "K" Beater dengan kelajuan maksimum selama 3 minit. Masukkan susu pekat manis, pukul rata ya.
4. Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A & B tadi. Gaul sebati ya.
5. Bahagikan adunan kepada 3 warna - hijau, asal dan merah.
6. Bakar menggunakan api atas sahaja (sebab saya pakai oven hijau untuk kek lapis).
7. Coklat nanti ditabur bagi lapisan yang berwarna merah - alah, macam biji tembikai tu..
sele
8. Bakar sehingga selesai
No comments:
Post a Comment