Monday, 12 September 2011

KEK LAPIS KEJU HALAL


KEK LAPIS KEJU

Bahan:
A
25 biji kuning telur
5 biji putih telur
230 gram gula halus
100 gram tepung hong kong
1 camca ovelette

B
400 gram mentega
140 gram krim keju (cream cheese spread)
3 camca susu pekat manis
3 camca sirap kencana (golden syrup)
1 camca teh garam

Cara Menyediakan:

1. Pukul bahan A hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul bahan B hingga kembang.
3. Satukan adunan A dan B. Gaul sebati.
4. Sediakan acuan 8 1/2" X 8 1/2" X 4 ". Ambil 1 senduk adunan dan tuang ke dalam acuan. Ratakan dan bakar di atas gril di dalam ketuhar bersuhu 250 darjah Celsius selama 3 minit.
5. Ambil 1 senduk lagi adunan dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan dan bakar.
6. Ulangi Langkah 4 dan 5 hingga habis.
7. Angkat dan biarkan kek sejuk di dalam acuan.

No comments:

Post a Comment