2 EKOR IKAN; BAWAL
30 GM SAYUR LOBAK YANG SUDAH DIJERUK
2 BIJI BAWANG BOMBAY DI BELAH 6
2 ULAS BAWANG PUTIH DIHIRIS HALUS
2 TANGKAI DAUN KETUMBAR.
2 INCI HALIA MUDA
1 BATANG LOBAK MERAH
REMPAH UNTUK MEMERAP;
5 SUDU TEH KICAP CAIR
2 SUDU TEH MINYAK BIJAN
2 SUDU TEH JUS LIMAU NIPIS
1 SUDU TEH SERBUK LADA SULAH HITAM
GARAM DAN PERASA SECUKUP RASA
CARA CARANYA;
1,IKAN YANG SUDAH DIBERSIHKAN DI PERAP DENGAN BAHAN BAHANNYA.
BIARKAN BERSATU DGN SEMUA BAHAGIAN.BIARKAN SELAMA 1/2 JAM .
2.PANASKAN PENGUKUS.
IKAN HENDAKLAH DI LETAK DIDALAM PINGGAN YANG TAHAN PANAS .
SEPERTI BIASA TABURKAN HALIA HIRIS,SAYUR LOBAK,LOBAK MERAH DAUN
KETUMBAR,BAWANG PUTIH ATAS IKAN TERSEBUT.
3.KUKUSKAN SELAMA 20 MINIT .
"SELAMAT MENCUBA'
30 GM SAYUR LOBAK YANG SUDAH DIJERUK
2 BIJI BAWANG BOMBAY DI BELAH 6
2 ULAS BAWANG PUTIH DIHIRIS HALUS
2 TANGKAI DAUN KETUMBAR.
2 INCI HALIA MUDA
1 BATANG LOBAK MERAH
REMPAH UNTUK MEMERAP;
5 SUDU TEH KICAP CAIR
2 SUDU TEH MINYAK BIJAN
2 SUDU TEH JUS LIMAU NIPIS
1 SUDU TEH SERBUK LADA SULAH HITAM
GARAM DAN PERASA SECUKUP RASA
CARA CARANYA;
1,IKAN YANG SUDAH DIBERSIHKAN DI PERAP DENGAN BAHAN BAHANNYA.
BIARKAN BERSATU DGN SEMUA BAHAGIAN.BIARKAN SELAMA 1/2 JAM .
2.PANASKAN PENGUKUS.
IKAN HENDAKLAH DI LETAK DIDALAM PINGGAN YANG TAHAN PANAS .
SEPERTI BIASA TABURKAN HALIA HIRIS,SAYUR LOBAK,LOBAK MERAH DAUN
KETUMBAR,BAWANG PUTIH ATAS IKAN TERSEBUT.
3.KUKUSKAN SELAMA 20 MINIT .
"SELAMAT MENCUBA'
No comments:
Post a Comment