Friday, 7 December 2012

KEK LAPIS PALA

BAHAN-BAHANNYA;
25 BIJI KUNING TELUR

500 GRAM MENTEGA

250 GRAM GULA KASTOR

170 GRA, TEPUNG GANDUM

100 GRAM MANIS CERI (POTONG DADU)

50 GRAM HALWA PALA (DICENCANG)

50 GRAM BADAM (DIPANGGANG DAN KISAR)

1 SUDU MAKAN OVELET

5 SUDU MAKAN SUSU PEKAT MANIS  

3 SUDU MAKAN MADU

1 SUDU TEH ESEN PALA



CARA-CARA MEMBUATNYA
1.PUKUL MENTEGA BERSAMA SUSU,MADU DAN ESEN PALA.PUKUL HINGGA PUTIH.

2.MASUKKAN TELUR,GULA ,OVELET DAN TEPUNG,DIPUKUL HINGGA NAIK DAN PEKAT.MASUKKAN ADUNAN MENTEGA,GAUL RATA.
MASUKKAN CERI,HALWA,PALA DAN BADAM.
GAUL RATA.

3.GUNAKAN LOYANG 9*9*3 INCI, DIALAS DENGAN KERTAS DAN SAPUKAN MENTEGA.
MASUKKAN DUA SENDUK ADUNAN DAN RATAKAN DIDALAM LOYANG.
BAKAR DENGAN API GRIL SELAMA 2 ATAU 3 MINIT (JENIS OVEN ATAS API ATAS)
MASUKKAN LAGI 2 SENDUK ADUNAN,RATAKAN DAN BAKAR LAGI SELAMA 2-3 MIN.

4.ULANGI PROSES HINGGA ADUNAN HABIS

5.PADA LAPIS TERAKHIR,APABILA TELAH KEKUNINGAN,MATIKAN API GRIL DAN BAKAR MENGGUNA API KETUHAR.
BAKAR KEK PADA SUHU 200'C SELAMA 10 MINIT.

6.SETELAH SEPULUH MINIT TUTUP DAN KELUARKAN KEK DARI KETUHAR DAN SEJUKKAN.

"SELAMAT MENCUBA"
 

No comments:

Post a Comment