BAHAN-BAHANNYA;
1/2 CAWAN GULA HALUS
60 GRAM MENTEGA TANPA GARAM
1 CAMCA TEH PARUTAN KULIT LIMAU
2 BIJI TELUR
1/4 CAWAN SUSU SEGAR
200 GRAM ISI LABU,DIREBUS DAN DILECEK
2 CAWAN TEPUNG BERSERBUK PENAIK,DIAYAK
1/4 CAWAN BADAM ,DICINCANG HALUS
1/2 CAWAN SULTANA
1/4 CAWAN WALNUT
CARA MEMBUATNYA;
1.PUKUL GULA DAN MENTEGA BERSAMA PARUTAN KULIT LIMAU HINGGA KEMBANG.
2.MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI,PUKULKAN
3.KEMUDIAN MASUKKAN SUSU,LABU, LECEK DAN GAUL SEBATI
4.KAUP DAN GAULKAN TEPUNG DAN BADAM PERLAHAN-LAHAN KEDALAM ADUNAN TADI.
5AKHIR MASUKKAN SULTANA DAN WALNUT.KACAU LAGI HINGGA SEBATI.
6.TUANGKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN YANG SUDAH DIALAS DAN DISAPU MENTEGA.
BAKAR SELAMA SATU JAM DENGAN SUHU 180'C.
7.SEJUKKAN DAHULU SEBELUM DIKELUARKAN DARI ACUAN
"SELAMAT MENCUBA"
1/2 CAWAN GULA HALUS
60 GRAM MENTEGA TANPA GARAM
1 CAMCA TEH PARUTAN KULIT LIMAU
2 BIJI TELUR
1/4 CAWAN SUSU SEGAR
200 GRAM ISI LABU,DIREBUS DAN DILECEK
2 CAWAN TEPUNG BERSERBUK PENAIK,DIAYAK
1/4 CAWAN BADAM ,DICINCANG HALUS
1/2 CAWAN SULTANA
1/4 CAWAN WALNUT
CARA MEMBUATNYA;
1.PUKUL GULA DAN MENTEGA BERSAMA PARUTAN KULIT LIMAU HINGGA KEMBANG.
2.MASUKKAN TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI,PUKULKAN
3.KEMUDIAN MASUKKAN SUSU,LABU, LECEK DAN GAUL SEBATI
4.KAUP DAN GAULKAN TEPUNG DAN BADAM PERLAHAN-LAHAN KEDALAM ADUNAN TADI.
5AKHIR MASUKKAN SULTANA DAN WALNUT.KACAU LAGI HINGGA SEBATI.
6.TUANGKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN YANG SUDAH DIALAS DAN DISAPU MENTEGA.
BAKAR SELAMA SATU JAM DENGAN SUHU 180'C.
7.SEJUKKAN DAHULU SEBELUM DIKELUARKAN DARI ACUAN
No comments:
Post a Comment