AYAM HUINAN:
(PERINGATAN MASAKAN AYAM INI SEDAP TAPI PASTIKAN GUNA BAHAN YANG DIHALALKAN DIPASARAN)
600 GM AYAM POTONG KECIL
150 GM CILI MERAH ATAU CILI HIJAU DIPOTONG KIUB
30 GM DAUN SELASIH50 GM BAWANG
1 LITER MINYAK MASAK
300 GM ML STOK AYAM
20 ML SOS SOYA
SEDIKIT GARAM,LADA SULAH DAN GULA
CARA MEMASAK:
1. PANASKAN KUALI DISISI MINYAK MASAK DENGAN API SEDDERHANA.
2.GORANG AYAM DAN BAWANG SELAMA 4 MINIT
3. ANGKAT AYAM DAN LETAKKAN KEDALAM PENAPIS.TOSKAN MINYAK HINGGA KERING.
4. PANAS KUALI DAN MASUKKAN STOK AYAM DAN MASUKKAN AYAM TADI DAN REBUS SEKETIKA. ATAU 4 MINIT.
5. MASUKKAN CILI MERAH,HIJAU DAN DAUN SELASIH.AKHIR MASUKKAN SERBUK PERASA.
6. PERLAHANKAN API BIAR MENDIDIH SEHINGGA AGAK KERING BARU DITUTUP APINYA.
No comments:
Post a Comment