Wednesday, 14 September 2011

AYAM HUINAN

AYAM HUINAN:

(PERINGATAN MASAKAN AYAM  INI SEDAP TAPI PASTIKAN GUNA BAHAN YANG DIHALALKAN DIPASARAN)

600 GM AYAM POTONG KECIL
150 GM CILI MERAH ATAU CILI HIJAU DIPOTONG KIUB
30 GM DAUN SELASIH50 GM BAWANG
1 LITER MINYAK MASAK 
300 GM ML STOK AYAM
20 ML SOS SOYA
SEDIKIT GARAM,LADA SULAH DAN GULA

CARA MEMASAK:
1. PANASKAN KUALI DISISI MINYAK MASAK DENGAN API SEDDERHANA.

2.GORANG AYAM DAN BAWANG SELAMA 4 MINIT

3. ANGKAT AYAM DAN LETAKKAN KEDALAM PENAPIS.TOSKAN MINYAK HINGGA KERING.

4.  PANAS KUALI DAN MASUKKAN STOK AYAM DAN MASUKKAN AYAM TADI DAN REBUS SEKETIKA. ATAU 4 MINIT.

5. MASUKKAN CILI MERAH,HIJAU DAN DAUN SELASIH.AKHIR MASUKKAN SERBUK PERASA.

6. PERLAHANKAN API BIAR MENDIDIH  SEHINGGA AGAK KERING BARU DITUTUP APINYA.

No comments:

Post a Comment