BAHAN BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DI POTONG 12 BAHAGIAN
1/2 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL SOS TOMATO
ITIN KECIL TOMATO PURI
200 GM KISMIS }
200 GM BIJI GAJUS } DIGORENG
80 GM REMPAH KUZI
BAWANG MERAH }DIMAYANG BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH JUMLAH KESUKAAN ANDA
BAWANG PUTIH }
MINYAK SAPI
MINYAK MASAK
GARAM
GULA
HALIA SECUKUP YANG DISUKA AMBIL SEBAHAGIAN BAWANG PUTIH BAWANG MARAH DAN HALIA UNTUK DIKISAR
2 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
2 BIJI PELAGA
I INCI KAYU MANIS }JANGAN GUNA LEBIH SEBAB AKAN MENYEBABKAN RASA YANG PAHIT.
CARA MEMBUATNYA
1 AYAM YG SIAP DIPOTONG DAN BERSIH DIGORENG
PANASKAN MINYAK MASAK DAN SAPI UNTUK MENUMIS YANG DIMAYANG MASUK REMPAH BIAR KEKUNINGAN
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG DIKISAR,REMPAH KUZI,SOS TOMATO.TOMATO PURI,SUSU CAIR DAN SEDIKIT AIR
MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA DAN BIAR MENDIDIH HINGGA PEKAT
MASUKKAN AYAM GORENG DAN KACAU HINGGA SEBATI.TABURKAN KISMIS DAN BIJI GAJUS YANG DIGORENG SEBAGAI PENYERI.
MASAKAN INI TIDAK MUDAH BASI DAN TAHAN INSYAALLAH.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment