Wednesday, 14 September 2011

KUZI AYAM SEDAP

KUZI AYAM:

 BAHAN BAHANNYA:
1 EKOR AYAM DI POTONG 12 BAHAGIAN
1/2 TIN SUSU CAIR
1 BOTOL SOS TOMATO
ITIN KECIL TOMATO PURI
200 GM KISMIS            }
200 GM BIJI GAJUS     } DIGORENG
80 GM REMPAH KUZI 
BAWANG MERAH         }DIMAYANG      BAWANG PUTIH DAN BAWANG MERAH                                                       JUMLAH KESUKAAN ANDA
BAWANG PUTIH            }
MINYAK SAPI
MINYAK MASAK
GARAM
GULA
HALIA SECUKUP YANG DISUKA 

AMBIL SEBAHAGIAN BAWANG PUTIH BAWANG MARAH DAN HALIA  UNTUK DIKISAR

2 KUNTUM BUNGA LAWANG
4 KUNTUM BUNGA CENGKIH
2 BIJI PELAGA
I INCI KAYU MANIS  }JANGAN GUNA LEBIH SEBAB AKAN MENYEBABKAN RASA YANG PAHIT.

CARA MEMBUATNYA
1 AYAM YG SIAP DIPOTONG DAN BERSIH DIGORENG
PANASKAN MINYAK MASAK DAN SAPI UNTUK MENUMIS YANG DIMAYANG MASUK REMPAH BIAR KEKUNINGAN

KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YANG DIKISAR,REMPAH KUZI,SOS TOMATO.TOMATO PURI,SUSU CAIR DAN SEDIKIT AIR

MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA DAN BIAR MENDIDIH HINGGA PEKAT

MASUKKAN AYAM GORENG DAN KACAU HINGGA SEBATI.TABURKAN KISMIS DAN BIJI GAJUS YANG DIGORENG SEBAGAI PENYERI.

MASAKAN INI TIDAK MUDAH BASI DAN TAHAN  INSYAALLAH.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment