SOLOK IKAN:
BAHAN-BAHANNYA:
5 EKOR IKAN KEMBUNG BESAR
1/2 BIJI KELAPA PARUT YANG PUTIH SAHAJA
MINYAK UNTUK MENGORENG
10 ULAS BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
1 BIJI TELUR AYAM
GARAM SECUKUP RASA
CARA MEMBUATNYA.
1.IKAN DIBELAH DUA DAN BUANG TULANGNYA.BUAT CARA PERLAHAN DAN SABAR.
2.ASINGKAN ISI IKAN DARIPADA KULITNYA
3. TUMBUKKAN ISI IKAN YANG DICAMPURKAN DENGAN BAWANG KELAPA PUTIH YANG DIPARUT,TELUR ,GARAM DAN GULA HINGGA SEBATI.
4 .SUMBATKAN BAHAN TADI BALIK KEDALAM IKAN YANG TELAH DIKELUARKAN ISINYA DAN KEMUDIAN DIGORENG DENGAN API YANG PERLAHAN.
5. PASTIKAN MINYAK GORENG MENCUKUPI DAN DIPANAS TERLEBIH DAHULU DENGAN API YANG SEDERHANA.
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment