Thursday 13 December 2012

KEK SRI KAYA








BAHAN-BAHANNYA;
200 GM UBI KENTANG
100 GM MENTEGA
75 GM SRI KAYA
2 BIJI KUNING TELUR
2 BIJI PUTIH TELUR
100 GM TEPUNG BERSERBUK PENAIK
1 CAMCA TEH SODA BIKARBONAT
1/2 CAMCA TEH SERBUK KULIT KAYU MANIS
1/4 CAMCA TEH SERBUK JINTAN MANIS
60 ML SUSU CAIR
1 CAMCA TEH ESEN VANILLA

CARA MEMBUATNYA;
1. REBUS UBI HINGGA EMPUK ,LECEK DAN BIAR IA SUAM
2. PANASKAN MENTEGA CAIR,ANGKAT DAN BIAR IA SUAM
3. PUTARKAN PUTIH TELUR HINGGA KENTAL DAN KETEPIKAN
4. ALASKAN BEKAS BAKAR KEK DENGAN KERTAS YANG KALIS MINYAK DAN SAPUKAN MENTEGA
5. PUKUL BANCUHAN MENTEGA DAN SERI KAYA BERSAMA KUNING TELUR,TEPUNG SODA BIKARBONATE,SERBUK KAYU MANIS DAN JINTAN.
MASUKKAN SUSU CAIR
6.KAUP DAN BALIKKAN PUTIH TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT KEADALAM ADUNAN TADI.
MASUKKAN ESEN VANILLA
7.RATAKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN
8.BAKAR PADA SUHU 180'C SELAMA 35-40 MINIT HINGGA MASAK.


'kek ini amat mudah membuatnya dan sesuai untuk harian"Boleh diberi warna yam dan gunakan keledek ungu untuk menganti kentang.





No comments:

Post a Comment